Mesto od septembra otvorí pre verejnosť dva školské bazény

21.07.2009 Prešov

Mesto Prešov sprístupní od septembra tohto roka pre verejnosť školské bazény na ZŠ Mirka Nešpora a ZŠ Májové námestie.
Tie sa doposiaľ využívali na vyučovanie telesnej výchovy, plavecké kurzy, prípadne na športovú prípravu klubov. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Mestského úradu v Prešove Katarína Pirohová.
Prešovská verejnosť mala k dispozícii bazén na ul. Ľudmily Podjavorinskej, ktorý si mesto na základe zmluvy prenajímalo od Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Platnosť zmluvy sa skončila 30. júna a preto sa radnica musela rozhodnúť, či dohodu uzatvorí aj po letnej technickej odstávke.
\"Vzhľadom na to, že PSK dal pri predĺžení zmluvy podmienky, ktoré pre nás nie sú vyhovujúce, nakoľko požadoval nejaký investičný vklad, rozhodli sme sa otvoriť pre verejnosť radšej dva školské bazény, ktoré sú vo vlastníctve mesta, \" uviedla Pirohová. V tejto súvislosti už prebehla aj kontrola hygieny a podľa hovorkyne nebude potrebné realizovať žiadne náročné úpravy. Predpokladá sa, že najväčší záujem o využívanie bazéna bude pred 8. h ráno a potom medzi 18. a 20. h.
Sprístupnenie dvoch bazénov namiesto prevádzkovania jedného prenajatého, by malo priniesť ročnú úsporu približne 33.194 eur (jeden milión Sk). Ušetrené peniaze chcú použiť na vylepšenie technického stavu, rozšírenie šatní a vstupných priestorov objektov. Pozitívnou skutočnosťou je aj to, že pri úprave vody v bazéne na ZŠ Májové námestie sa využíva namiesto chlóru soľ, čo ocenia hlavne ľudia s respiračnými ochoreniami.
Mesto sa už dlhší čas usiluje s PSK uskutočniť výmenu nehnuteľného majetku s cieľom získať bazén na ul. Podjavorinskej do svojho vlastníctva, aby do jeho rekonštrukcie mohlo investovať vlastné zdroje. Touto zámenou sa niekoľkokrát zaoberali poslanci oboch samospráv, podmienky zmluvy však stále nie sú definitívne odsúhlasené.
Problém s chýbajúcim veľkým bazénom pre potreby verejnosti sa snaží samospráva riešiť už niekoľko rokov. O možnosti vybudovania areálu, ktorý by slúžil aj ako stredisko plaveckých športov v Prešove, diskutuje radnica s Prešovskou univerzitou.
 

Vyberte región